I – In Memorimam

De lievelingskleur van mijn moeder was rood. Mijn mam was een lieve, gepassioneerde vrouw met een goed gevoel voor humor. Ruim vier jaar geleden is ze overleden. Ze was socialist in hart en nieren. Als ze voor ons pannenkoeken bakte, floot ze de Internationale. Dit is een strijdlied van de arbeidersbeweging. Ik kende dit lied als tienjarige woordelijk uit mijn hoofd. Politiek gezien is rood vandaag de dag niet echt mijn kleur. (Sorry, Marco Borsato. Sorry, SP.) Ik word altijd vrolijk van deze herinnering. 

Een portret van mijn overleden moeder ‘kijkt’ dan ook regelmatig naar een frisse bos rode rozen, tulpen, gerbera’s, chrysanten of andere rode rakkers. De vaas waarin ze staan is best groot en ik wilde er graag een rood lint omheen hebben, dat leek me mooi, dus zei ik tegen mijn dochters: Kom, we gaan even naar Xenos, in die winkel hebben ze vast wel iets roods, wat ik om die vaas kan strikken. Mijn dochters wilden wel eerst even naar de boekhandel. Zo gezegd, zo gedaan. We gingen op de fiets naar de stad. De ene dochter kocht bij de boekhandel een of ander grappig stripboek en de andere dochter kocht The fault in our stars.

Toen we buiten kwamen moest ik even slikken. Dit was zo gek! Ik kon het bijna niet geloven. Er lag naast mijn fiets bij mijn achterwiel op de natte straatstenen… een mooi rood lint! Mijn kinderen lachten mijn verwarring weg: Dat is Toeval, mam!

Mijn hart zegt iets heel anders, dat begrijp je.  Het uit de hemel gevallen rode lint heb ik natuurlijk meteen opgeraapt en in mijn fietstas gestopt. Ik voelde me zo raar blij en ik wilde pannenkoeken gaan bakken voor de meiden en ik kon mezelf er maar net van weerhouden om keihard de Internationale te gaan zingen, terwijl we over de brug naar huis fietsten. 

An Tonia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s